کاربرد سالیسیلیک در بیولوژیک

   74927

مهندس سیدمحمد حسینی ملا -دانشجوی دکتری تخصصی، مدرس دانشگاه


در سالهای اخیر سالیسیلات ها توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کرده اند و این موضوع از آنجا ناشی می شود که تجمع آنها در گیاهان برای ایجاد مقاومت طبیعی در مقابل تنش های مختلف محیطی ضروری است. مطالعات زیادی در مورد چگونگی دخالت سالیسیلات ها در واکنش گیاهان به تنش های غیر زنده محیطی از قبیل تابش ماورای بنفش، خشکی، شوری و سرمازدگی انجام یافته است. نتایج تحقیقات نشان می دهند که سالیسیلات ها با تغییر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، میزان سرمازدگی را در میوه های برداشت شده کاهش می دهند. اسید سالیسیلیک یا ارتو هیدروکسی بنزوئیک اسید یک ترکیب فنولی ساده با خواص گوناگون است که به طور طبیعی توسط گیاهان مختلف تولید می شود. گیاهان و ادویه‌های مختلفی وجود دارند که سرشار از سالیسیلات می باشند که در اینجا به اختصار نام برده می شوند: آویشن، مرزنگوش، زردچوبه، شیرین بیان، پودر کالری، پودر فلفل قرمز، زنجبیل، دارچین، کلم، نعناع، سیر، پیاز، روغن زیتون، کلم بروکلی و کاهو. از جمله میوه های سرشار از سالیسیلات می توان به آلو، گیلاس، زغال اخته، انگور، کشمش، توت فرنگی، نارنگی و پرتقال اشاره کرد. مواد دیگری که سالیسیلات دارند عبارتند از: عسل و  سرکه،

 خواص ضد درد و ضد تب پوست و برگ درختان بید، قرن ها پیش کشف شده بود. بومیان آمریکای جنوبی از عصاره له شده برگ این درخت برای کاهش درد استفاده می کردند. گیاهان و ادویه های متعددی وجود دارند که باعث رقیق شدن خون می شوند. در واقع، بسیاری از مواد غذایی که مردم مصرف می‌کنند، حاوی ماده رقیق کننده خون است. اسید سالیسیلیک مصنوعی برای اولین بار در سال 1874 در کشور آلمان تولید شد و آسپرین یا استیل سالیسیلیک اسید، دارویی ضد درد است. سالیسیلات­ها از منابع گیاهی اند که از زمان­های قدیم در پزشکی مصرف داشته اند. این ترکیبات در ساختار بسیاری از قرص­ های مسکن، ضد التهاب، داروهای مختلف، نگهداری مواد غذایی و مواد آرایشی و بهداشتی به کار می روند.

علاوه بر اثر مسکنی، تأثیرات بسیار دیگر آسپرین باعث شده تا یکی از پرمصرف ترین داروها در سراسر جهان باشد. استیل سالیسیلیک اسید که به اختصار به آن آ.اس.آ هم می گویند یک نوع رقیق کننده خون، ماده ای به نام سالیسیلات است که مانع جذب ویتامین K در بدن می شود. ویتامین K نقش مهمی در لخته شدن خون در بدن دارد. یکی از معروف‌ترین رقیق کننده‌های خون آسپرین است، اما بیشتر مواد غذایی مانند: طعم‌دهنده‌ها و مواد نگه‌دارنده نقش سالیسیلات را دارند. موادغذایی که سرشار از این ماده است شامل ادویه، میوه، میوه خشک، میوه مغزدار، مواد طعم‌دهنده و نگه‌دارنده است.

سالیسیلات ها به عنوان هورمون گیاهی پتانسیل بسیار بالایی برای استفاده در تکنولوژی پس از برداشت محصولات باغی دارند. سالیسیلات ها با کاهش بیوسنتز اتیلن، جلوگیری از فعالیت آنزیم های نرم کننده دیواره سلولی و کاهش سرعت تنفس باعث افزایش عمر انبارمانی و کیفیت پس از برداشت محصولات باغی می شوند. این هورمون گیاهی کیفیت تغذیه ای محصولات باغی را افزایش داده و همچنین باعث افزایش مقاومت محصول به تنش های اکسیداتیو مانند سرمازدگی در محصولات برداشت شده می گردد. سالیسیلات ها با جلوگیری از رشد میسیلیوم قارچ ها به طور مستقیم و هم با افزایش کارایی سیستم آنتی اکسیدانی در محصولات برداشت شده مقاومت آن ها را به پوسیدگی های پس از برداشت افزایش می دهند و نقش مهمی در کاهش ضایعات در محصولات برداشت شده دارند. این گروه از مواد همچنین فرآیند رسیدن میوه های برداشت شده را از طریق اختلال در سنتز و عمل اتیلن به تأخیر می اندازند. اسیدسالیسیلیک برای درمان موضعی اختلالات هیپرکراتوتیک پوست، عفونت‌های قارچی پوست به ویژه تینه‌آ و آکنه ولگاریس، شوره سر و التهابات سبوره ‌ای پوست سر و همچنین درمان پسوریازیس به کار می‌روند. محلول سالیسیلیک اسید برای درمان میخچه به کار می‌رود. ترکیب مؤثر چسب میخچه هم سالیسیلیک اسید است.



نظر شما