دانستنی هایی در ارتباط با تغذیه مناسب

   6205

دکتر فاطمه رجبی پور- فوق تخصص خون و آنکولوژی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران


سؤال: تغذیه سالم جهت پیشگیری از کم خونی در افراد بزرگسال باید به چه صورت باشد؟

پاسخ: تغذیه سالم در عمل کار دشواری نیست، اگر بتوانیم عادات غلط و کهنه تغذیه نادرست را کنار بگذاریم. تغذیه سالم به معنی اجتناب از خوردنی های لذیذ و دوست داشتنی نیست، بلکه به معنای رعایت در حد و مرز خوردنی متناسب با نیاز روزانه به موادغذ ایی مناسب است، پس متناسب بخوریم‌‌. در روز از نان و غلات و سبزیجات و میوه های تازه و لبنیات حتما به مقدار کافی مصرف کنیم و در هفته از گوشت و مرغ و ماهی و تخم مرغ و حبوبات حداقل یکبار به تناوب جهت جلوگیری از کم خونی استفاده نماییم. از مصرف نمک و شکر و قند وشکلات و شیرینی پرچرب حتی الامکان اجتناب کنیم. به اندازه کافی آب بنوشیم که دچار مشکلات کلیوی نشویم. غذا را متنوع و بامحتوا انتخاب کنیم. جهت پیشگیری از کم خونی مواد سرشار از ویتامین  آهن و فولات و ویتامین C.B12.B1.B6 مصرف نماییم.

سؤال: تغذیه سالم جهت پیشگیری از کم خونی در کودکان باید به چه صورت باشد؟

پاسخ: در خصوص کودکان، دو سال اول زندگی با رشد و تکامل سریع جسمی وذهنی همراه است، لذا تغییرات زیادی در این دوران رخ می د هد که برغذا خوردن و دریافتی مواد مغذی اثرگذار است. هر گونه کمبود در دریافت موادمغذی از جمله:  آهن، روی و ویتامین A .C. B. D می تواند عواقب جبران ناپذیری بر تکامل مغزی و جسمی شیرخوار داشته باشد.

 

سؤال: تغذیه مناسب برای بیماران سرطانی باید چه صورت باشد؟

پاسخ: تنها راه درمان سرطان، شیمی درمانی و پرتو درمانی است؛ ولی در کنار این درمان تغذیه مناسب و دوری از عوامل محیطی سرطان زا نقش عمده ای در تسریع بهبودی دارند. همچنین، دوری از مواد سمی سرطان‌ زا مثل: الکل، ارسنیک، کبالت، کروم، کافئین و استعمال دخانیات موجب کمک به روند بهبودی می شود. بیماران سرطانی باید حتی الامکان از لبنیات، میوه های قابل شستشو و پوست گیری مثل: پرتقال، سیب و غذاهای پخته شده استفاده نمایند. در زمان شیمی درمانی از غذاهای کنسرو، فست فود، تنقلات مانده استفاده نشود و بلکه مواد غذایی پخته شده و میوه های قابل پوست گیری مصرف شوند. مصرف پروبیوتیک ها بویژه در افرادی که حالت تهوع دارند توصیه می شود. مصرف سبزیجات خام تو صیه نمی شود، خصوصا در زمانی که گلبول های سفید زیر پانصد باشد. گاهی مصرف میوه خام به دلیل آفت کش ها منع می شود. مصرف نمک و کربوهیدرات در زمان کورتن تراپی محدود می شود. مصرف کنسرو ماهی به دلیل آلوده بودن به جیوه از رژیم غذایی حذف شود. زمانی که آفت های دهانی دارند، از غذاها ی شور و ترش پرهیز کنند. مصرف شیر حاوی پروبیوتیک توصیه می شود. در شب قبل از شیمی درمانی توصیه به مصرف غذای پر کالری مثل: ما کارونی می شود که جبران بدغذایی روز بعد را بکند. توصیه می شود در سه روز اول شیمی درمانی از غذاهای کم چرب استفاده شود. در مجموع برای افراد بسته به میل و وضعیت مزاجی که یبوست یا اسهال باشند و یا دچار تهوع و عدم تحمل مواد غذایی پر حجم باشند، تغذیه ای مناسب حالشان باید در نظر گرفته شود. مصرف شاهدانه که سرشار از امگا ۳ و۶ و فیبر است، جهت پیشگیری از گسترش سلول های سرطانی توصیه می شود و همینطور مصرف تخم مرغ عسلی در دوره نقاهت می تواند در جهت تأمین پروتئین، ویتامین و مواد معدنی کمک کننده باشد.


نظر شما